S hvaležnostjo v novih petdeset

1.maja praznujemo 50.obletnico posvetitve nove župnijske cerkve v Idriji

Po koncu misijona v župniji Idrija so priprave na slovesno praznovanje 50. obletnice posvetitve župnijske cerkve Svetega Jožefa Delavca in svete Barbare v polnem teku. Preko vikenda so prostovoljci očistili cerkev po zaključenih tehničnih delih, po tem pa prihaja na vrsto čas za duhovno pripravo na praznik.

Cerkev sv. Jožefa delavca, Idrija

Praznovanje se bo na nek način začelo že v nedeljo, 28.aprila, ko v cerkvi obhajamo nedeljo božjega usmiljenja. Takrat bodo k prvemu svetemu obhajilu prvič v življenju pristopili letošnji tretješolci.

V ponedeljek, 29. aprila se bo po večerni sveti maši ob 19. uri začelo celonočno češčenje Najsvetejšega zakramenta, ki bo trajalo do torkove jutranje maše. Med 21. in 22. uro, bodo v adoraciji Jezusa slavili tudi s petjem in igranjem na inštrumente.

Zvečer se bo župnijsko praznovanje preselilo na Mestni trg. V okviru tradicionalnega koncerta Godbenega društva rudarjev Idrija bo nekaj skladb posvečenih tudi praznovanju idrijske župnije. Glasbeni uvod v praznik se bo nadaljeval ob 21. uri, ko bo iz zvonov župnijske cerkve in cerkve svetega Antona potekal koncert zvonov.

Na praznik svetega Jožefa Delavca, bo v župnijski cerkvi osrednja slovesnost pri dopoldanski maši ob 9. uri. Mašo bo daroval koprski škof Jurij Bizjak ob somaševanju številnih duhovnikov, ki so v preteklih letih službovali v Idriji. Tem se bodo ob oltarju pridružili tudi duhovniki, ki so izšli iz župnije Idrije in tisti iz sosednjih župnij. Po sveti maši je predvideno, da se bodo ljudje zadržali pred cerkvijo, kjer bo za vse pripravljena pogostitev s kosilom. Po kosilu je načrtovana še župnijska tombola, ki bo postregla s kakšnim presenečenjem, prav gotovo pa z dobro voljo in prijateljskim druženjem.

Župnija Idrija vse ljudi dobre volje vabi, da se združimo v veselem praznovanju.

Mitja Zelenc